Top Social

Am primit niște ochelari fermecați :)

duminică, 5 mai 2019

Domenii Bucuresti arhitectura broasca capitel decorativ
O broscuță pe care abia am zărit-o pe capitelul (?) unei clădiri din zona Domenii
 și care s-a dovedit fascinantă odată mărită cu ajutorul teleobiectivului.

Arhitectura m-a atras dintotdeauna și dintotdeauna m-am lamentat că nu știu să deosebesc stilurile arhitecturale. Am avut câteva tentative de a le studia pe net, dar pesemne că n-am dat peste articolele potrivite, fiindcă lucrurile au rămas la fel de misterioase ca la început. Ce-i drept, n-ai cum să înțelegi stilul neoromânesc citind articole în engleză, fiindcă e o arhitectură vernaculară, proprie spațiului românesc, plus că multe clădiri din București sunt un amestec de influențe stilistice. Nici nu m-a fericit soarta cu un prieten arhitect care să mă plimbe prin oraș și să-mi explice cărui stil îi aparține cutare sau cutare casă (și de ce). Abia anul trecut, la un tur Art Nouveau prin Constanța, ținut de formidabila Diana, am început să pricep care-i treaba cu stilurile astea arhitecturale și să deosebesc elementele ce țin de Art Nouveau, ba chiar și clădirile Art Deco. Așa că, atunci când m-am hotărât că e timpul să învăț mai multe, n-am pornit chiar de la zero.

Constanța arhitectura fereastra Art Nouveau
Fereastră Art Nouveau în Constanța, fotografiată la turul organizat de Diana Slav
(următorul tur se va ține pe 9 iunie 2019, la pachet cu stilul Art Deco).

Știu exact de unde mi se trage hotărârea asta subită: de la niște pelicani pe care i-am zărit pe frontispiciul unei clădiri din zona Unirii. Inițial am crezut că sunt berze, însă după ce am studiat păsările cu atenție de la etajul patru al clădirii de vizavi (unde tocmai se mutase firma la care lucrează o prietenă), am ajuns la concluzia că trebuie să fie pelicani. Citisem mai demult despre simbolistica lor creștină și mă gândeam că ar putea fi o legătură, însă căutările pe internet nu m-au ajutat cu nimic (sunt extrem de puține bloguri românești care se ocupă de arhitectură pe înțelesul poporului). În schimb, am regăsit blogul domnului Valentin Mandache, pe care nu-l frunzărisem niciodată cu atenție, dar care acum s-a dovedit o mină de aur.

Bucuresti Unirii arhitectura detaliu cladire pelicani Art Deco
Pelicanii care mi-au dat impulsul de a studia, în sfârșit, stilurile arhitecturale.
Nu-mi dau seama în ce stil este clădirea, aflată pe str. Bărăției

Pe blogul Case de epocă sunt articole scurte cu fotografii și explicații, iar după câteva ore de studiu intensiv, am început să mă prind care-i treaba cu Art Deco și neoromânesc, cele două stiluri la care domnul Mandache pare să fie expert (mai am însă nelămuriri cu privire la diferențele dintre faza timpurie, matură și târzie a stilului neoromânesc). Alte stiluri sunt menționate rar și exemplele sunt puține, astfel că multe etape din istoria arhitecturii mi-au rămas încă neclare (de ce o clădire e considerată neoclasică, sau romantică, sau în stilul Renașterii franceze? Mă refer la cele pe lângă care trec frecvent, nu la clădiri din străinătățuri). N-am de gând să-mi dau doctoratul. Pur și simplu, m-am hotărât să mă documentez mai serios despre niște aspecte care m-au atras întotdeauna și care țin, în fond, de cultura mea generală. (Și mă întreb: oare de ce nu se studiază lucrurile astea la școală? Nu mi se par informații abstracte care îi interesează doar pe specialiști, ci unele care te ajută să descifrezi orașul în care locuiești.)

Bucuresti arhitectura Dorobanti Floreasca balcon Art Deco
Văzusem acest balcon Art Deco pe blogul domnului Mandache și am avut surpriza să dau peste el cu ocazia
unei plimbări prin zona Dorobanți (hint: este pe una din intrările dintre Puțul lui Zamfir și str. Școala Floreasca).

Mai e cale lungă până să pot „citi” o clădire, dar, până una alta, sunt foarte bucuroasă că am început să înțeleg ceea ce în urmă cu două săptămâni părea un mister complicat și greu de pătruns. De fapt, după ce am început să mă documentez, s-a întâmplat ceva uimitor: detaliile au devenit brusc vizibile, de parcă cineva mi-ar fi dăruit o pereche de ochelari fermecați. Trecusem de zeci de ori pe lângă un gard verde, fără să observ că pe el se află niște inițiale, LF (de altfel, de mărime considerabilă), sau că acel gard este unul Art Deco; remarcasem panoul decorativ al unui balcon din zonă, dar niciodată nu observasem că are în centru un ghiveci și nici nu mă gândisem că e un ornament neoromânesc. Ca și cum privisem totul în ansamblu, fără să dau atenție elementelor componente, deși credeam că sunt o persoană atentă la detalii.

Bucuresti arhitectura Domenii balcon neoromanesc detaliu decorativ
Panoul decorativ în stil neoromânesc, probabil târziu, căci pare influențat de Art Deco.
Ghiveciul din care ies vrejuri de viță de vie cu struguri simbolizează Grădina Edenului și bunăstarea căminului
(după cum am aflat de la d-nul Mandache), iar cei doi păuni – soții care trăiesc în armonie și belșug.

Bucuresti arhitectura Domenii detaliu decorativ neoromanesc
Pe capitelurile aceluiași balcon sunt niște păsări care mie-mi par a fi papagali. :)

Domnul Mandache are și câteva articole despre zona Domenii, unde locuiesc de ceva vreme și pe care el o numește „o rezervație Art Deco și Modernistă”. M-am plimbat de câteva ori pe străzile din cartier și am remarcat multe clădiri interesante, dar se pare că o mulțime de amănunte mi-au rămas străine. Unde o fi casa cu avioane? Dar porțile alea Art Deco? De îndată ce-am avut două ore libere, am pornit în expediție pe străzile Petre Crețu și Sandu-Aldea, care sunt printre cele mai frumoase din zonă. Au trecut cele două ore și n-am reușit să bat străzile de la un capăt la altul, pentru că m-am oprit la fiecare casă veche (pe cele renovate țiplă le-am cam sărit) și m-am uitat foarte atentă la uși, ferestre, garduri, frize, coloane, acoperișuri, încât am atras curând niște priviri foarte suspicioase din partea localnicilor, mai ales că făceam și fotografii.

Domenii Bucuresti detaliu arhitectura fluture decorativ
Un fluture mai greu de observat, pe fațada unei clădiri destul de banale din zona Domenii.

De data asta, am observat imediat parada de garduri și porți Art Deco, pe care nici nu le băgasem în seamă la vizitele anterioare (și mă întreb: dacă mie nu mi s-au părut demne de interes, de ce mă mai mir că cineva la fel de nepriceput ca mine își înlocuiește gardul ruginit cu unul nou, aruncând la fier vechi ceva de valoare?). Acum am trecut din surpriză în surpriză, de parcă vizitam o zonă complet necunoscută a orașului. Să fie clar: nu e vorba de clădiri care dau pe-afară de frumusețe, însă a fost prima plimbare din viața mea în care am fost foarte atentă la detalii și prima oară când am recunoscut dintr-o privire un element decorativ Art Deco sau unul neoromânesc. Nu știu dacă-mi puteți înțelege entuziasmul, dar pentru mine a fost un fel de revelație. :)

Domenii Bucuresti detaliu gard Art Deco verde
Gard Art Deco din zona Domenii

Cu alți ochi am privit și orașul meu natal, Pitești, pe care credeam că îl cunosc destul de bine. În timp ce treceam pe lângă zidul unei case, am observat un panou decorativ și-am exclamat: oau, asta trebuie să fie o clădire Art Deco! Într-adevăr, așa era, deși nu remarcasem detaliul ăsta niciodată. Datorită ochelarilor magici, clădirea verzulie care-a stat în toți acești ani la intersecția dintre Republicii și Constantin Zărnescu a căpătat acum niște linii, curbe și forme, panourile și-au dezvăluit razele de soare (un simbol care se regăsește pe multe dintre elementele decorative Art Deco), ba am putut să deosebesc și gardul original de feroneria adăugată mai târziu.

Pitesti arhitectura detaliu cladire Art Deco soare
Panou decorativ de pe clădirea în stil Art Deco din Pitești
– soarele ăsta geometric seamănă cu o talpă văzută de dedesubt. :)
 

Și fiindcă tot m-am apucat de studiat stilurile arhitecturale, am simțit nevoia să-mi creez un spațiu virtual pentru fotografiile cu clădiri și detalii, dar și alte imagini, mai noi sau mai vechi, legate de spațiul urban sau rural, din România și din afară. (Cu ocazia asta, poate-mi revine cheful să postez fotografiile și pe Instagram.) Unde mă pricep cât de cât, o să dau și explicații, unde nu am habar, o să pun întrebări și poate că se va nimeri pe-aici cineva mai priceput decât mine, care mă va ajuta cu lămuriri și explicații. O să scotocesc și pe la bibliotecă, poate dau de cărți care-mi vor fi de ajutor. Sunt conștientă că lucrurile astea nu se învață peste noapte și că o să-mi ia multă vreme până voi putea descifra corect o clădire, dar sper să nu mă părăsească entuziasmul, mai ales că partea cea mai plăcută o reprezintă studiile pe teren – cu alte cuvinte, plimbările și examinarea clădirilor interesante. :D

P.S: Pentru pasionații de arhitectură, recomand și Bucureștii noi și vechi, Reptilianul & Raiden.
3 comentarii on "Am primit niște ochelari fermecați :)"
  1. Ce fain! O să găsesc chestii tare interesante pe aici (și mulțumesc și de restul link-urilor) și poate învăț și eu cîte ceva despre arhitectură de la tine. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yey, primul comentariu! Mulțumesc, doarlegumă. :D
      Acum mă gândeam că, dacă mă apuca cheful de învățat stilurile arhitecturale înainte de a vizita Praga, probabil că o luam razna urmărind atâtea detalii. :)) Din vizita aia îmi amintesc doar multe fațade colorate și/sau elaborate, dar pe-atunci n-aveam ochelarii fermecați, așa că n-am stat să le studiez în amănunțime. :D

      Ștergere